Снимка Булфото, архивПочти е актуализиран бюджетът на Здравната каса. Членовете на

...
Снимка Булфото, архивПочти е актуализиран бюджетът на Здравната каса. Членовете на
Коментари Харесай

134 млн. лв са предвидени за актуализация на бюджета на НЗОК

Снимка Булфото, списък

Почти е обновен бюджетът на Здравната каса. 

Членовете на парламентарната комисия по опазване на здравето одобриха на първо гласоподаване законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година, импортиран от Министерски съвет.

Петима от членовете на комисията гласоподаваха " въздържал се ". Предвижда се бюджетът на НЗОК да бъде обновен със 134 млн. лева, от които 120 млн. лева за здравноосигурителни заплащания, 10 млн. лева за административни действия и 4 млн. лева за запас, оповестява Българска телеграфна агенция.

Депутатът Даниела Дариткова разгласи, че парламентарната група на ГЕРБ ще се въздържи от поддръжка на някои от препоръчаните промени и добави, че е належащо да се поддържа опцията болничните фармацевти да се подтикват финансово за работата им на " първа линия ". Такова предложение направи ръководителят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Представителите на съсловните организации единомислещо поддържаха актуализирането на бюджета на НЗОК. Съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина не се съгласиха с дадената опция Надзорният съвет на НЗОК еднолично да разпределя средствата.

Средствата, планувани за независимите практики на експерти по здравни грижи - 2.5 млн. лева, към момента не са законово написани и членовете на комисията не реализираха единодушие за тях. " Не съществува правна наредба за отчитане и заплащането й за тази година ", сподели доктор Николай Брънзалов от БЛС.

Само за активността по лекуване на COVID-19 в извънболничната помощ до края на годината ще са нужни 120 милиона лв., сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев по време на съвещанието. По думите му към момента не са завършили договарянията с Българския лекарски съюз и не са направени окончателните планове.

Предстои със съсловната организация да се контракти повишението с 200 лева на цените на клиничните пътеки, по които се лекуват пациенти с COVID-19, сподели още той.

" Ако пациент е признат със подозрение за COVID-19 по една от трите клинични пътеки, по които в този момент се лекуват, само че не се потвърди коронавирусна зараза, болничното заведение няма да получи 1400 лева, а 1200 лева колкото е и сега ", добави още проф. Салчев.

Промените в законите за бюджетите на НЗОК, Държавното публично обезпечаване и в Закона за държавния бюджет за 2021 година ще прегледа Народното събрание на първо четене тази седмица, планува проектопрограмата за работа на Народното събрание.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР